Naslovnica Intervju INTERVJU Lovro Datković – Mlade snage kickboxing i MMA disciplina

INTERVJU Lovro Datković – Mlade snage kickboxing i MMA disciplina

Lovro Datković

Razgovarali smo s Lovrom Datkovićem, mladom nadom kickboxinga i MMA discipline koji svoje vještine trenutno brusi u dva kvarnerska kluba.

Petogodišnja karijera iza ovog županijskog viceprvaka u kickboxingu dokaz je da se isključivo marljivim radom i predanosti može ostvariti dobre rezultate. Lovro je jedan od rijetkih koji se borio na tatamiju, u ringu i kavezu.

„Trenutno treniram u Bellator Gymu pod vodstvom Doriana Ilića, hrvatskog MMA prvaka te u OFC (Opatija Fight Club) pod vodstvom Mladena Kranjčeca“ ističe Lovro.

Također, apsolvent je Pomorskog fakulteta u Rijeci, a sportom se bavi cijeli svoj život. Treće mjesto na razini države u disciplini MMA osvojio je na otvorenom turniru u Zagrebu za koje je poznato da je sjedište najjačih MMA boraca, a tako i klubova poput ATT i UFK Trešnjevka koji su iznjedrili značajna imena na sportskoj sceni.

Kickboxing je moderan borilački sport koji obuhvaća više sportskih grana – disciplina, a to su: Semi contact (Polu kontakt), Light contact (Lagani kontakt), Full contact (Puni kontakt), Low kick, Thai kickboxing, Glazbene forme i Aero kickboxing. Osnovni cilj svakoga borca je nadvladati boljom tehnikom, brzinom i snagom svoga protivnika uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i čast svakog natjecatelja.

Mješovite borilačke vještine (engl. Mixed Martial Arts (MMA)), poznatiji i kao ultimate-fight, slobodna borba ili free-fight je borilački sport u kojem se za pobjedu nad protivnikom koristi kombinacija velike većine borilačkih disciplina.

_dsc4946Premda nije ovisnik o adrenalinu, Lovro je naglasio da uživa u ovim sportovima te da je želja za napretkom i pobjedom bila ključna u odabiru kickboxinga i MMA kao sportskih disciplina. Skoro dvije do tri godine Lovro je proveo u teretani poboljšavajući svoju mišićnu masu i performanse kako bi se kvalitetno pripremio i fizički za borilačke sportove.

„Izdržljivost i kondicija iznimno su bitni u kickboxingu i MMA stoga se dosta posvećujemo trčanju i izdržljivosti jer je potrebno moći primiti udarac, dignuti se kada te obore na pod, biti dovoljno čvrst i snažan za izvođenje zahvata na parteru poput poluga.“

Umjesto uzora ističe da mu je želja samo poboljšati svoje sposobnosti i postići što veći uspjeh u disciplinama u kojima se bori. Premda je odradio pet mečeva u 2016., cilj mu je imati barem šest mečeva u kickboxingu u ovoj godini zbog čega će se uskoro vratiti intezivnim treninzima.

_dsc4951Kako je za sve potrebno dvoje, tako i u kickboxingu svoje vještine sportaši bruse uz pomoć sparing partnera. Tako se među Datkovićevim partnerima nalaze Dorian Ilić koji je ujedno i trener, Ivan Grozni Stanić, Zoran Majkić, Rene Pavić, Tomislav Tomljenović, Manuel Karić, Ivan Cindrić te Amer Smajlbegović.

Jedna od stvari koja nas je zanimala je trebaju li se mladi okrenuti kickboxingu ili MMA disciplini premda je na prvu pomisao to nasilan sport, na što je Datković odgovorio s osmjehom:

„Mislim da se uz sve štitnike, kacige i općenito amatersku razinu borbe mladići mogu pripremiti jako dobro za ulazak u ring te da nema straha za nekim ozljedama upravo zbog dobre uvježbanosti i kvalitetnih trenera. Svatko tko ulazi u ring je zasigurno spreman za to.“