Naslovnica Vijesti Sport ITALIJA/Crotone – Hrvati na europskom prvenstvu u klasi optimist

ITALIJA/Crotone – Hrvati na europskom prvenstvu u klasi optimist

Club velico Crotonea, iz Crotona, Calabria, na dnu “čizme”, domaćin je Europskog prvenstva za klasu Optimist.

Prvenstvo se održava od 15. do 22. srpnja. Start prvog plova predviđen je 17. srpnja dok je zadnji dan jedrenja 21. srpnja. Svečano otvorenje sa defileom nacija i koridorima publike bilo je 16. srpnja u 18.00 sati.

Sastav naše reprezntacije za Euro Opti Cro Team je sljedeći: Nina Škopac (CSC), Roko Stipanović (CSC), Lucija Škopac (CSC), Bartul Urem (Mornar), Marijan Mavar (Croatia), Nika Manestar (Val Crikvenica), Matej Skočibušić (Histria) i Tonina Perković (Labud). Trener reprezentacije je prof. Dario Kliba (CSC) a Team leader Toma Višić (Mornar). Nakon deset kriterijskih regata i prvenstva Hrvatske, od rujna 2015 do kraja svibnja 2016 navedeni su jedriličari i jedriličarke osigurali svoje mjesto među konkurencijom od oko 400 CRO jedriličara registriranih u klasi Optimist.

Naši su reprezentativci održali prve pripreme u Crotonu od 25. lipnja do 03. srpnja. U Crotone su se ponovno vratili 12. srpnja, par dana prije službenog početka prvenstva.

Na prvenstvu sudjeluju netjecatelji iz 46 nacija, 32 europske i 14 vanevropske (Austrelia, Novi Zeland, Canada, Argentina…), ukupno 290 natjecatelja. Dječaci jedre u tri flote, djevojčice u dvije.

Predviđeno je ukupno 10 jedrenja i najviše tri u istom danu.

Prognoza za prva tri dana je Nord, što jamči dobar vjetar i dosta vala.

IZVOR Kigo