Naslovnica Društvo Ivana Pernat: Male tajne za sretne njuškice

Ivana Pernat: Male tajne za sretne njuškice

Učeći djecu od malih nogu odgovornom ponašanju prema životinjama možemo promijeniti stvari na bolje. Jedino tako se isti problem neće ponavljati iz generacije u generaciju. A što je još važnije razvijajući empatiju prema napuštenim životinjama, razvijamo empatiju općenito.

„Male tajne za sretne njuškice“ naziv je radionice za predškolski i školski uzrast koje Društvo za zaštitu životinja Rijeka provodi s ciljem podučavanja djece odgovornom ponašanju prema životinjama. Kreatorica i voditeljica radionica dugogodišnja je volonterka, udomiteljica prekrasne Zive i skrbnica većeg broja životinja, šetačica, šaptačica i prije svega, žena koja se nesebično i neprestano trudi učiniti svijet boljim mjestom, Ivana Pernat.

ivana 2KN: Zašto smatrate da je provedba ovih edukativnih radionica važna?

Kao dugogodišnja volonterka učestalo se susrećem s velikim brojem napuštenih životinja. Stalno zaprimamo nove prijave o napuštenim psima i macama, a razlog je uvijek isti, neodgovorno skrbništvo. Ljudi često udomljavaju/kupuju kućnog ljubimca pritom ne razmišljajući koje su sve obveze u to uključene. Svaki dan je naš četveronožni prijatelj tu pa tako i za vrijeme godišnjih odmora. Briga o ljubimcu uključuje i financijske izdatke na koje je također potrebno računati prije nego li se odlučimo za udomljenje. Kada se o tome u samom početku ne razmišlja, ljubimac u jednom trenutku postaje teret i ostaje bez svog doma.

Učeći djecu od malih nogu odgovornom ponašanju prema životinjama možemo promijeniti stvari na bolje. Jedino tako se isti problem neće ponavljati iz generacije u generaciju. A što je još važnije razvijajući empatiju prema napuštenim životinjama, razvijamo empatiju općenito.

KN: Osim što si u Zagrebu diplomirala novinarstvo, pohađala si i različite različite edukacije koje su ti pomogle u kreiranju ove radionice.

Dok sam bila prijavljena na HZZ-u pohađala sam tri edukacije. Azil Dumovec je u suradnji s britanskom humanitarnom organizacijom Dogs Trust organizirao edukaciju na kojoj smo puno naučili o kreiranju sadržaja za radionice, ali i radu s djecom. Tako je naš program povezan s onim koji se provodi u Londonu, Zagrebu, Sarajevu… Također smo imali priliku otići u Američku školu i vidjeti kako u praksi izgledaju radionice koje kolegice iz Dogs Trusta provode u Londonu.  Druge dvije edukacije pohađala sam u CTK i Smartu gdje sam više naučila o pripremi natječaja (uključujući i EU fondove), crowdfundingu, izradi proračuna… Stečena znanja su mi također trenutno potrebna. Osim radionica i to je dio posla koji obavljam unutar našeg jednogodišnjeg projekta „Pas/mačka moj prijatelj“.

ivana 3KN: Radionice „Male tajne za sretne njuškice“ prilagođene su predškolskom i ranijem osnovnoškolskom uzrastu te onim nešto starijima (6. razred – srednja škola). U čemu je osnovna razlika i kakav je tvoj pristup mlađima, a kakav starijim generacijama?

Osim kratkog uvoda o radu Društva s mlađom grupom prolazimo dvije glavne teme. Što je našem psu/maci potrebno da bi bili zdravi i sretni te kako ostati siguran/a u blizini životinja. Poražavajuće statistike pokazuju kako u 75% slučajeva dijete ugrize vlastiti pas ili onaj kojega poznaju. Sukladno tome, djecu je potrebno naučiti poštivati prostor njihovog ljubimca, ali i kako postaviti svoje granice. U mlađoj grupi radimo uz pomoć našeg plišanog psića Flekija, a kao veoma poučna i djeci zanimljiva pokazala se naša magična vreća iz koje djeca izvlače potrepštine za kućne ljubimce. Nakon toga izrađujemo origami psiće, dizajniramo pseće ogrlice u čemu djeca uživaju.

Sa starijom grupom obrađujemo iste teme, no veći naglasak stavljamo na rad Društva za zaštitu životinja. Što sve uključuje posao jednog volontera u azilu te potom navedeno povezujemo s obvezama koji i sami imamo prema svojim ljubimcima kod kuće. Gledamo puno fotografija i klipova prilagođenih njihovu uzrastu, a za kraj igramo i kviz „Tko želi biti milijunaš“.

KN: Sudeći prema fotografijama koje smo imali priliku vidjeti, polaznici radionica jako su zadovoljni i veseli.

Reakcije su super. Djeca vole raditi s našim plišanim psićem Flekijem, ali i izvlačiti predmete iz magične vreće. Rukice su stalno u zraku, svi žele doći na red. U razgovoru s njima i crtanje im je jedna od dražih aktivnosti.

Nakon svake radionice učitelju/ici ili teti u vrtiću pošaljemo evaluacijski upitnik u kojem sami ocjenjuju uspješnost radionice, ali mogu i napisati svoje sugestije za unaprjeđenje nadolazećih radionica. Ta nam je povratna informacija izuzetno bitna.

ivana 5KN: Iako su radionice za ovaj dio godine gotove, vjerujemo kako imate daljnje planove.

Na jesen nam je želja obuhvatiti što veći broj škola i vrtića. Imamo već dosta upita tako da ćemo startati odmah s početkom školske godine.

Želja je također pronaći financijska sredstva koja će nam omogućiti da s radionicama nastavimo i nakon završetka ovog jednogodišnjeg projekta. Kao što sam spomenula, smatramo kako je izuzetno važno provoditi kontinuiranu edukaciju. Kad smo ovako dobro krenuli, šteta bi bila ne nastaviti.

KN:  Iako Društvo za zaštitu životinja kontinuirano i uspješno radi na udomljavanju, azil je neprestano pun, velik je broj ostavljenih i tužnih, vrlo često bolesnih ili zanemarivanih i zlostavljanih njuškica.

Svako ljeto kada krenu godišnji odmori broj napuštenih životinja se povećava. Unatoč crnoj statistici moramo se pohvaliti kako smo u ovom periodu imali i sretnih udomljenja, a to su za nas u Društvu najvrjedniji trenuci.  Trenutno u azilu imamo stotinjak napuštenih pasa, iako je broj velik, nadamo se kako će svaka od tih prekrasnih njuškica pronaći svoj zauvijek dom.

Kada vidiš koliko ljubavi i zahvalnosti pružaju svakom volonteru, rastužuje te što su još uvijek bez svoje obitelji kada toliko toga imaju za pružiti.

KN: Osim što građani mogu pomoći udomljavanjem i financijski, postoje li kakve akcije u koje se mogu uključiti? Čuli smo da organizirate i izlete sa svojim štićenicima.

„Mali izlet za veliko veselje“ akcija je koja nas posebno uveseljava. Sve više naših sugrađana u slobodno vrijeme posjeti azil i uljepša dan jednoj  (neki put i dvije  ) sretnoj njuškici. Psima to jako puno znači. Kako, između ostalog, piše na našoj službenoj facebook stranici: „Ne radi se tu samo o usrećivanju, već i o nečemu puno bitnijem što možda na prvi pogled nije vidljivo! Slike s izleta i opis događaja, socijalizacija sa psima i ljudima, šetnja sa psom na povodcu, susreti s ljudima koji ga (možda) požele, sve je to od iznimne važnosti  u procesu (sretnog) udomljavanja napuštenog psa.“  Zato smo beskrajno zahvalni svakome tko se odazove ovoj akciji.

I za sam kraj, iako je Društvo registrirano, kako bi se i azil registrirao potrebni su daljnji radovi da bi udovoljili uvjetima Pravilnika o skloništima. Zato ovim putem pozivamo sve majstore, tvrtke i ljude dobre volje da nam pomognu u adaptaciji azila kako bi mogli nesmetano nastaviti s našim radom. To nam je zasigurno prioritet, jer azil  predstavlja sigurno mjesto napuštenim psima, ali je i značajan za zajednicu uopće budući da se tako smanjuje broj pasa koji lutaju našim ulicama.

Naravno, ekipa Kvarner Newsa poziva sve koji razmišljaju o udomljavanju psa, neka odvoje jednu veselu subotu, počaste sretnu njuškicu s izletom na plažu ili u prirodu i možda se odmah zaljube u svog novog najboljeg prijatelja. Osim toga, želimo naglasiti ono što Društvo za zaštitu životinja Rijeka neprestano ističe – pas je član vaše obitelji i ljeti i zimi, i kad je mlad i kada ostari, i kad je zdrav i kad je bolestan. On će vas voljeti bezuvjetno i neovisno o svim vašim manama. U njegovim očima vi ste najbolja osoba na svijetu. Pokušajte opravdati njegovo povjerenje.