Naslovnica Vijesti Hrvatska Prestaje zabrana ribolova koćaricama: Talijani najavili da kreću u veliki izlov

Prestaje zabrana ribolova koćaricama: Talijani najavili da kreću u veliki izlov

Od idućeg tjedna prestaje zabrana ribolova koćaricama u Jabučkoj kotlini, poznatom rastilištu i mrijestilištu u blizini najudaljenijeg hrvatskog otoka.

Nakon godinu dana zabrane, talijanska i Hrvatska strana opet se moraju dogovoriti hoće li loviti ribu ili neće.

Dvije i pol tisuće četvornih kilometara u eksteritorijalnom moru kod otoka Jabuka zabranjen je ribolov. Pravilnik o tome dogovorile su zajedno Hrvatska i Italija, a odnosi se na brodove iz obje zemlje koji koriste koće i dredže.

Cilj je bio zaštiti vrstu oslića, škampi i grdobina te obnoviti riblji fond. No, 25. srpnja u 24 sata pravilnik prestaje vrijediti, a novi nije dogovoren. Talijani najavljuju ponovni ribolov.

– Znanost je ustanovila da se tu mrijesti škamp i oslić i mi ribari smo to prihvatili i dali obol da se zabrani, a sada nam je žalosno da Talijani bez monitoringa i bez ičega kažu da će 26. srpnja otvoriti Jabučku kotlinu za rad – kaže ribar Romeo Mikičić.

Iz Ministarstva poljoprivrde poručuju kako tek trebaju vidjeti rezultate kako bi mogli donijeti nove odluke.

– Najmanje bi trebale još dvije godine, a da bi se vidjeli rezultati trebalo bi tri godine. Za početak treba vidjeti rezultate i onda donijeti odluku o daljnjem režimu Jabučke kotline – kaže Ante Mišura, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Postavlja se pitanje što će biti s ovakvom mjerom te hoće li dosadašnja zabrana imati smisla ako od ponedjeljka opet krene veliki izlov ribe.

– To je tipična posljedica jer mi nemamo strategiju što da radimo, jer da smo to proglasili gospodarskim pojasom mogli smo pred EK i ne raspravljati se s Talijanima jer bi znanstvenim dokumentima mogli zabraniti koćarski riboilov – kaže Alen Soldo, s Instituta za ribarstvo u Splitu.

Problem je uočila europarlamentarka Ruža Tomašić koja je od Europske komisije već zatražila da riješi bilateralno pitanje između Italije i Hrvatske, kada je posrijedi ribolov strahujući da talijanski ribari pritišću kako bi se izlov po isteku zabrane – dopustio.

S jedne strane hrvatsko tehničko Ministarstvo poljoprivrede, a s druge strane pritisak talijanskih velikih ribara da se izlov dopusti – okolnosti su u kojima se čeka postizanje dogovora Hrvatske i Italije, prenosi N1.

IZVOR N1/DN
Autor: AP